Kaupunkisuunnittelumessut 2017

8.5.2017 - 13.5.2017

Toukokuussa kaupunkisuunnittelun kohtauspaikka Laituri täyttyy jälleen messutunnelmasta. Kaikille kaupunkilaisille suunnattujen messujen teemana on katu. Kuinka tarkastella katua liikenteen, arkkitehtuurin, kaupunkisuunnittelun, taiteen, muotoilun tai historian näkökulmasta?

Luvassa vaikuttavia ihmisiä ja kohtaamisia

Perinteiset Kaupunkisuunnittelumessut järjestetään info- ja näyttelytila Laiturilla
8.–13.5.2017
. Tänä keväänä messujen teemana on katu. Messuosastojen ja messuviikon tapahtumien punaisena lankana ovat kadut – niin liikenteen, kaupunkisuunnittelun, arkkitehtuurin, historian, taiteen kuin tieteen näkökulmasta.

Messut on suunnattu kaikille meille kaupunkilaisille – niin ammattilaisille kuin asukkaille. Messuosastoilla esitellään kymmenkunta erilaista näkemystä ja keskustelun herättäjää. Mukana on niin julkishallinnon, yliopistojen, oppilaitosten, järjestöjen sekä muiden yhteisöjen näkökulmia ja ratkaisumalleja.  

Laituri toimii areenana eri toimijoiden lukuisille tapahtumille tuoden keskusteluun muuttuvaa ja toimivaa Helsinkiä.  Kaikki tilaisuudet ovat avoimia ja maksuttomia. Messuviikon ohjelma – näytteilleasettajat ja tapahtumat – julkaistaan huhtikuussa.

Messut ovat avoinna ma–pe klo 10–19 sekä la klo 12–16.

Haku Kaupunkisuunnittelumessujen 2017 tekijäksi on päättynyt

Haku on päättynyt 17.2. Saimme runsaasti hakemuksia ja niitä käydään parhaillaan läpi. Kaikkiin hakemuksen jättäneisiin ollaan yhteydessä viikon 9 aikana.

Katu  tekee kaupungin

Messujen tekijöiltä toivomme monipuolista otetta teeman käsittelyyn – on sitten kyse kadunnimistä, katusuunnittelusta, katujen toiminnallisuudesta, käyttäjälähtöisyydestä tai teknisestä näkökulmasta.

Mikä on katu ja miten se määritellään? Miten kaupunki on kasvanut katujen ympärille? Millainen on jonkin kadun tarina väylästä paikaksi? Kenelle katu on tehty? Tässä johdatusta katuteemaan:

- kadut tärkeiden tapahtumien keskuksina
- katusuunnittelu, katuhierarkia, katuverkko
- uudet kadut ja linjat
- kadunnimet
- katutaide, katutila, katuelämä, muraalit
- kadun rooli: designkatu, kauppakatu, rahan ja vallan katu, asuntokatu jne.
- aukiot ja julkiset tilat
- katujen tarkastelu 3D-kaupunkitietomallissa
- maanalainen kunnallistekniikka

Mistä näkökulmasta sinä tarkastelet katuja?

Tapahtumajärjestäjien muistilista

- mitä organisaatiota edustatte ja kun on vastuuhenkilö?
- tapahtuman nimi? (lopullinen vahvistetaan 17.3.)
- millainen tapahtuma on kyseessä? – keskustelutilaisuus, luento, työpaja, seminaari, tietoisku?- mikä on tapahtuman teema?
- kenelle tapahtuma on suunnattu?
- mitä tapahtumalla tavoitellaan?
- millaista osallistujamäärää tavoittelette?
- tapahtuman kesto?
- toive viikonpäivästä ja kellonajasta?
- mitä kalusteita ja tekniikkaa tarvitsette tapahtumaan varten?

Messuosaston tekijöiden muistilista

- mitä organisaatiota edustatte ja kun on vastuuhenkilö?
- messuosaston nimi? (lopullinen vahvistetaan 17.3.)
- mikä on messuosaston teema? mitä näyttelyplansseilla esitellään?

- jokaiselle messuosastolle varataan yksipuoleinen näyttelyseinäke (1200 x 2100 mm), johon mahtuu esim. 2 kpl vaaka A0-kokoista näyttelyplanssia
- kaupunkisuunnitteluvirasto maksaa planssien painokulut, planssit saatte messujen jälkeen omaan käyttöön
- messuosaston tekoon tarjoamme 3 vaihtoehtoa:

1. Voit tehdä oman aineistosi haluaamasi kokoon omalla kustannuksella. Tulostettu aineisto toimitetaan tällöin Laiturille messujen rakentamispäivinä 4.-5.5. Jokainen rakentaa messuosastonsa itse.

2. Kaupunkisuunnitteluvirasto tarjoaa valmiin näyttelyplanssin taittopohjan, jonka pohjalle voit tehdä messuplanssit. Virasto vastaa A0-kokoisten näyttelyplanssien tulostuskustannuksista. Tällöin painovalmis aineisto on toimitettava graafikolle 21.4. mennessä.

3. Messujen graafikko voi taittaa lähettämäsi teksti- ja kuva-aineiston valmiiseen taittopohjaan kun toimitat painovalmiin ja tarkistetun aineiston 7.4. mennessä.

- Mikä vaihtoehto näistä sopii parhaiten aikatauluunne ja aineiston tuottamiseen?
- tarvitsetteko messuosaston yhteyteen pystypöydän esim. esitteitä tai kannettavaa tietokonetta varten?
- onko joitakin muita erityistoiveita messuosaston suhteen?
- onnistuneilla messuilla vuorovaikutus ja hyvät keskustelut syntyvät usein osallistujien ja järjestäjien kesken. Miten hyvin pystytte järjestämään asiantuntijan päivystämään ja esittelemään messuosastoa?

Kuinka kerrotte osallistumisestanne Kaupunkisuunnittelumessuihin 2017?

Toivomme, että sana messuista kiirii niin omaan organisaatioonne kuin yhteistyökumppaneille ja kaupunkilaisille. 

Helpotamme tiedon jakamista antamalla käyttöön valmista materiaalia kuten messuflyer, painettu ja sähköinen messuohjelma, messubannerit verkkoon sekä jokaisen tapahtuman verkkosivu ja Facebook-tapahtumalinkki.

Kysyttävää messuista?

Laita viestiä tai soita! Messuja koordinoi Helsingin kaupunkisuunnitteluvirastossa viestintäsuunnittelija Anu Hämäläinen. Yhteystiedot: anu.hamalainen(at)hel.fi,
puhelin 09 310 37396.