Helsingistä on tullut suurkaupunki! –Eliel Saarinen ja Helsinki

1.6.2017 - 16.9.2017

Näyttely kertoo arkkitehti Eliel Saarisen työstä itsenäisen Suomen rakentajana ja kaupunkisuunnittelun pioneerina.

Saarisen kädenjälki Helsingissä tuotti elävää kaupunkia ja arkkitehtuurin helmiä. Esimerkiksi Munkkiniemi-Haaga ja Suur-Helsinki -kaupunkisuunnitelmat ovat hahmottaneet paikallista identiteettiä ja Helsingin kaupunkirakennetta vuosikymmeniksi eteenpäin. Helsingin kaupunkisuunnitteluviraston tuottama näyttely on osa Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaa.

Näyttelyssä voi tutustua Saariseen henkilönä sekä hänen kädenjälkeensä Helsingissä. Myös arkkitehdin toteutumattomia suunnitelmia on nähtävillä yleisölle. Kaksikerroksisessa näyttelyssä kohteisiin voi tutustua näyttelyplanssien, suuren lattiakartan sekä aikajanan avulla, johon on koottu kaikki Saarisen Helsinkiin suunnittelemat rakennukset.

Näyttelyn yhteydessä julkaistaan myös esite, jonka avulla voi lähteä kiertämään Saarisen suunnittelukohteita kesäisessä Helsingissä. Yleisöllä on myös ensi kertaa mahdollisuus tehdä virtuaalikävely Saarisen suunnittelemaan Munkkiniemeen, jota ei koskaan rakennettu. 100-vuotisen Suomen hengessä näyttelyyn on koodattu 100 vuotta vanhasta Eliel Saarisen rakentamasta Munkkiniemi-Haaga -pienoismallista 3D-virtualisointi.

Oikean kaupunkisuunnittelijan ei tarvitse kasata aivoihinsa yksityiskohtaista tietoa ja teknillisyyksiä. Esimerkiksi viemäröinnistä riittää tieto, että vesi valuu alaspäin; lopun tekemiseen hän voi palkata teknisen osaajan. Mutta kaupunkisuunnittelijalla täytyy olla taiteellista mielikuvitusta ja näkemystä." - Eliel Saarinen siteerasi Sir Raymond Unwinia

Luvassa monipuolista tapahtumatarjontaa kesästä syksyyn

Tarkemmat tapahtumatiedot sivun oikean laidan linkeistä.

Lasten valokuvaus ja monologi

Helsinki-päivänä 12.6. lapset voivat osallistua aikamatka-valokuvaukseen kello 10.30–18.30 pientä maksua vastaan. Kuvia varten saa Saarisen henkisen rooliasun ja rekvisiitan lainaksi.

Kello 19–19.45 näyttelijä Eero Enqvist esittää monologin Saarisen persoonaa kuvaten. Esityksiä on myös 17.6. kello 14–15, 24.8. kello 19–20, 26.8. kello 14–15 ja 16.9. kello 14–15.

Hvitträskiin

Lauantaina 19.8. kello 13 Timo Tuomi opastaa käsikirjoittamaansa näyttelyyn, jonka jälkeen suunnataan bussikiertoajelulle Hvitträskiin kello 14–17. Oppaina toimivat Museoviraston asiantuntijat. Ennakkoilmoittautuminen alkaa elokuussa.

Dokumentti

Taiteiden yönä 24.8. on lapsille työpaja Kaupungin skyline” kello 15–17. Eric Saarisen ohjaama dokumentti isästään Eero Saarisesta, The Architect who saw the Future, nähdään kello 17.30–18.45. Eero Enqvist esittää monologin Eliel Saarisesta kello 19–20.

Luentoja
Kolmiosaisessa ”Eliel Saarinen ja Helsinki” -luentosarjassa käsitellään Saarisen kaupunkivisioita ja arkkitehtuuria.

* 31.8. kello 17–19 Tulkintoja Eliel Saarisen Helsingistä. Arkkitehti Tuomas Siitonen kertoo Saarisen piirustustekniikasta, arkkitehti Vesa Oiva taustoittaa Kaisaniemenkatu/Murtokatu -suunnitelmaa ja yleiskaavapäällikkö Rikhard Manninen esittelee Saarisen Munkkiniemi-Haaga -suunnitelmaa pienoismallin 3D-virtualisoinnista.

* 7.9. kello 17–19 FT, dosentti Anja Kervanto Nevanlinna luo katsauksen suurkaupunkiin 1910-luvun Euroopassa ja dosentti Timo Tuomi esittelee Saarisen toteutumattomia suunnitelmia.

* 14.9. kello 17–19 arkkitehti Juha Ilonen luennoi Saarisesta Helsingin rakentajana – Herman Geselliuksen ja Armas Lindgrenin kanssa sekä itsenäisenä arkkitehtina.

 Opastettu kuvauskierros

9.9. kello 14-16 on Eliel Saarisen hengessä Instawalk. Kierroksen kohteet ovat Rautatieasema, City-käytävä ja Kaisaniemenkatu. Oppaana Arkkitehtuurimuseolta on Joona Rantasalo. 

 

Lehdistökuvat näyttelystä>>

Eliel Saarisen julkaisut Munkkiniemi-Haaga ja Pro Helsingfors >>

Näyttely, luennot 7. ja 14.9., Instawalk 9.9. sekä monologi 16.9. ovat osa Helsinki Design Weekin ohjelmaa. Pohjoismaiden suurin designfestivaali Helsinki Design Week järjestetään 7.-17.9.2017. #hdw2017 #helsinkidesignweek