Ratikka - Tulevaisuuden joukkoliikennettä Helsingissä ja Espoossa

14.1.2016 - 24.3.2016

Kuva: Studio Puisto

Kurkista tulevaisuuden joukkoliikenteeseen Ratikkanäyttelyssä. Haluaisitko kulkea komeasti Kruunusillat-raitiotieyhteyttä pitkin ratikalla Korkeasaareen ja Laajasaloon? Taittuuko työmatkasi kenties kätevästi Raide-Jokerin kyydissä? Tulevaisuudessa Helsingissä päästään todennäköisesti huristelemaan pikaraitioteillä.

Ratikka, spora, raitsikka. Rakkaalla lapsella on monta nimeä. Raitiovaunut ovat tärkeä osa helsinkiläisyyttä.

Tekniikka kehittyy ja tulevaisuudessa Helsingissä kuljetaan aivan uudenlaisilla pikaratikoilla. Reitit ja pysäkkivälit pitenevät, mutta matkanteosta muodostuu entistä sujuvampaa. Laiturilla voit koeistua uusien ratikoiden penkeillä, tutustua virtuaalimalleihin 3D-lasien avulla ja äänestää pysäkeille uusia nimiä.

Näyttelyssä esitellään myös suunnitelmia rakentaa uusia asuntoja ja palveluita Kruunusillat-hankkeen ympäristöön Hakaniemeen ja Laajasaloon sekä Raide-Jokerin reitin varrelle esimerkiksi Oulunkylään ja Myllypuroon.

Raideliikenneverkosto

Helsinki ja koko Helsingin metropolialue kasvavat vauhdilla. Helsingin väkimäärän arvioitu kasvu vuoteen 2050 mennessä on jopa neljännesmiljoona asukasta. Tämä johtaa myös liikenteen lisääntymiseen. Helsinki vastaa tähän haasteeseen ennen muuta kestäviä liikennemuotoja eli kävelyä, pyöräilyä ja joukkoliikennettä edistämällä. Tulevaisuudessa yksi joukkoliikenteen keskeisistä muodoista tulee olemaan pikaraitiotie.

Ensimmäinen pääkaupunkiseudulla suunnitteille tullut pikaraitiotie on Raide-Jokeri. Se on Helsingin Itäkeskuksen ja Espoon Keilaniemen välille suunniteltu linja. Toinen parhaillaan suunnitteluvaiheessa oleva hanke on Helsingin keskustan ja Laajasalon välinen Kruunusillat. Hankkeen tavoitteena on toteuttaa kasvavalle Laajasalolle sujuva, kilpailukykyinen ja viihtyisä raitiotieyhteys. Yhteys toteutetaan osittain pikaraitiotienä. Lisäksi Kruunusillat-hankkeessa toteutetaan kävely- ja pyöräteitä keskustasta Laajasaloon.

Raideliikenneverkostolla on tärkeä rooli Helsingin tulevassa yleiskaavassa. Metro, junat ja poikittaiset pikaraitiotiet yhdistävät kaupungin keskukset verkostokaupungiksi. Pikaraitioteiden yhteyteen suunnitellaan tulevaisuuden asuin- ja työpaikka-alueita.

Osallistu ja jaa tapahtumaa Facebookissa >>

Näyttelyn oheistapahtumat:


27.1. klo 16–19 Jokerimessut. Raide-Jokerin suunnittelijat tavattavissa, tietoisku klo 17.


4.2. klo 17–19 Pikaratikkailta. Mikä on pikaratikka, ja miten se muuttaa liikkumista Helsingissä? Esittelyssä myös Artic-ratikka sekä Tampereen ratikkasuunnitelmat.


15.2. klo 16–19 Siltailta. Esittelyssä Kruunusillat-hanke ja siihen liittyvä Nihti–Kruunuvuorenranta-katusuunnitelma.


17.2. klo 16 Merihakailta. Esittely- ja keskustelutilaisuus Hakaniemen ja Merihaan välisen alueen suunnittelusta.


7.3. klo 16–18. Oulunkylän Käskynhaltijantien ja Maunulan Pirkkolantien ja Pirjontien alueen asemakaavaluonnosten esittely- ja keskustelutilaisuus.


24.3. Raide-Jokerin pysäkeille nimet -ideoinnin tulokset julkistetaan raidejokeri.info-sivuilla


Maaliskuussa Ihme-nykytaidefestivaalin ja Kateřina Šedán Ratikkasoittajien kiertue Helsingin raitiolinjoilla.